29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΚΛΕ

Στη φιλόξενη θρακιώτικη γη, στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε στις 1, 2 και 3 Ιουνίου 2012, με μεγάλη επιτυχία, το 25ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.), σε συνεργασία με τη δραστήρια Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης (Κ.Λ.Α.) και με την υποστήριξη της Περιφερειακή Ενότητας Έβρου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στην τριήμερη αυτή κινηματογραφική συνάντηση, περισσότερα από 100 άτομα, μέλη κινηματογραφικών λεσχών από όλη την Ελλάδα αλλά και γενικότερα άνθρωποι του κινηματογράφου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα με εισηγήσεις,
συζητήσεις, προβολές και τιμητικές εκδηλώσεις.

Μετά τις προσυνεδριακές προβολές στον “Φλοίσβο”, οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν, στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή 1 Ιουνίου, με αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Φαλκώνη “Ο δικός μας Αγγελόπουλος” με οπτικοακουστικό υλικό από εκδηλώσεις Κινηματογραφικών Λεσχών με τον σκηνοθέτη, ενώ για τον μεγάλο δημιουργό μίλησαν ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος, ο κριτικός κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος, ο πρόεδρος της Ο.Κ.Λ.Ε. Δημήτρης Καλαντίδης και η αντιπρόεδρος της Κ.Λ.Α. Κούλα Καφετζή. Η προβολή της ταινίας “Ταξίδι στα Κύθηρα” αποτέλεσε τον επίλογο του αφιερώματος. Επίσης, στο φουαγιέ του θεάτρου, πλάι στην έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Φαλκώνη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, οι σύνεδροι πήραν την πρώτη γεύση από τη θερμή θρακιώτικη φιλοξενία με τα χειροποίητα εδέσματα, τα τοπικά προϊόντα και το τοπικό κρασί που τους υποδέχτηκαν με την περισσή φροντίδα και την εντυπωσιακή βορειοελλαδίτικη νοικοκυροσύνη.

Το Σάββατο, 2 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Alexander Beach Hotel, κατά την οποία απηύθυναν χαιρετισμούς η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου-Μαυρανεζούλη, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, ο κ. Δημήτρης Καλαντίδης καθώς και ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Μανωλόπουλος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μία σειρά ομιλιών με θέμα “Το σενάριο στον Κινηματογράφο” και αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός ανάμεσα στους συνέδρους. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν οι ακόλουθες εισηγήσεις: “Το σενάριο. Από τον Καπελανί στον Λίντς” (Στάθης Βαλούκος, συγγραφέας, σεναριογράφος), “Αφαίρεση και δομή στο σενάριο” (Λάκης Παπαστάθης, σκηνοθέτης), “Μεταφορά λογοτεχνικού έργου στον κινηματογράφο” (Νίκος Παναγιωτόπουλος, σκηνοθέτης), “Από τη λογοτεχνική στην κινηματογραφική αφήγηση” (Θανάσης Κούγκουλος φιλόλογος), με παράλληλη προβολή της ταινίας του Λευτέρη Δανίκα “Ο τελευταίος ταμπάκο” από το ομότιτλο διήγημα του Χριστόφορου Μηλιώνη, “Νίκος Καζαντζάκης: Ο πρώτος Έλληνας σεναριογράφος” (Λευτέρης Χαρωνίτης, σκηνοθέτης), “Το σκηνάριον, ως υπόθεση πειραματικής αναζήτησης” (Θανάσης Ρεντζής, σκηνοθέτης), “Σεναριακές προσεγγίσεις μέσα από σύγχρονα κινούμενα σχέδια” (Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών), “Το σενάριο στο ντοκιμαντέρ” (Εύα Στεφανή, σκηνοθέτης, Επίκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών), “Ο σεναριογράφος ως συνδημιουργός του κινηματογραφικού έργου” (Ντίνος Γιώτης, σεναριογράφος, Πρόεδρος Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος).

Το Σάββατο το βράδυ, στον καταπράσινο θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο της πόλης, “Φλοίσβο”, οι διοργανωτές τίμησαν τον Δήμο Αβδελιώδη. Για τον σκηνοθέτη και το έργο του μίλησαν ο σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος και ο κριτικός κινηματογράφου Κώστας Τερζής. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή δύο ταινιών του Δήμου Αβδελιώδη: “Αθέμιτος συναγωνισμός” και “Το δέντρο που πληγώναμε”, οι οποίες πραγματικά ενθουσίασαν το πολυπληθές κοινό.

Την Κυριακή οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το Σουφλί και γνώρισαν την πόλη του μεταξιού μέσα από τα μάτια και την απλόχερη φιλοξενία του Γιώργου Τσιακίρη. Επισκέφτηκαν το Δημοτικό Μουσείο στο κτήριο Μπρίκα, και το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού. Το βράδυ της ίδιας μέρας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία-διασκευή του Δήμου Αβδελιώδη.