Ιστορικό

Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Επί 70 χρόνια, ο θεσμός των Κινηματογραφικών Λεσχών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μία ενεργή κοινότητα φίλων του κινηματογράφου, εθελοντών, που σκοπό έχουν την προβολή της κινηματογραφικής τέχνης και την προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας, με ποικιλία δράσεων:

 • Προβολές επιλεγμένων ταινιών από τον ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο, ειδικές προβολές ταινιών από κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας μας (π.χ. «Περιφερειακές Εκδηλώσεις» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» με τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας) και ταινιών ανεξάρτητης παραγωγής και εναλλακτικού κινηματογράφου, σε συνεργασία με ινστιτούτα και οργανισμούς. Απονομή βραβείων στα Φεστιβάλ Δράμας και Ολυμπίας.
 • Ετήσια Θεματικά Κινηματογραφικά Συνέδρια με προβολές και αναλυτικές εισηγήσεις σχετικές με το θέμα του κάθε συνεδρίου και τιμητικά αφιερώματα σε πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου: Μελίνα Μερκούρη, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παύλος Ζάννας, Παντελής Βούλγαρης, Τάσος Ψαρράς, Μπέτυ Βαλάση, Ντίνος Δημόπουλος, Γρηγόρης Γρηγορίου, Βασίλης Ραφαηλίδης, Σωκράτης Καψάσκης, Νίκος Κούνδουρος, Κώστας Γαβράς, Αφοί Μανάκια, Αλέξης Δαμιανός, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Μάριος Πλωρίτης, Ροβήρος Μανθούλης, Θόδωρος Αδαμόπουλος, Κώστας Σφήκας, Δήμος Αβδελιώδης, Γιάννης Σολδάτος, Σταύρος Τσιώλης, Λάκης Παπαστάθης, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Θανάσης Ρεντζής, Σταύρος Χασάπης, Σάκης Μανιάτης, Αλίντα Δημητρίου, Νάνσυ Σπετσιώτη, Νίκος Καβουκίδης, Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου, Γιώργος Κεραμιδιώτης, Κώστας Φέρρης.

  Τα Συνέδρια αυτά που διοργανώνονται, εδώ και 32 χρόνια, σε διαφορετικές πόλεις της χώρας από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.) και τις κατά τόπους Κινηματογραφικές Λέσχες, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνικού κινηματογράφου, των γραμμάτων και των τεχνών, εκτός από την αδιαμφισβήτητη πολιτιστική και εκπαιδευτική τους αξία, δίνουν την ευκαιρία στα μέλη των Κινηματογραφικών Λεσχών, που προέρχονται από όλη την Ελλάδα, να γνωρίσουν την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της κάθε περιοχής και συμβάλλουν στην πολιτιστική αποκέντρωση και την τουριστική τόνωση της εκάστοτε πόλης.

  Ενδεικτικά αναφέρουμε τα δέκα τελευταία συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στη Φλώρινα (2009, με θέμα «Ο κινηματογράφος στα Βαλκάνια»), στην Κω (2010, «Ντοκιμαντέρ, Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον»), στην Αλεξανδρούπολη (2012, «Το σενάριο στον κινηματογράφο»), στην Αθήνα (2013, «30 χρόνια Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας – “Κινημα-τογραφικές Λέσχες”»), στην Καβάλα (2014, «Ο ιστορικός, θεωρητικός και κριτικός λόγος στον κινηματογράφο»), στα Τρίκαλα (2015, «Το ελληνικό τοπίο ως ντεκόρ στον κινηματογράφο»), στην Καλαμάτα (2016, «Ο έρωτας στον κινηματογράφο»), στο Ηράκλειο (2017, «Η γυναίκα δημιουργός στον ελληνικό κινηματογράφο»), στη Λάρισα (2018, «Το αγροτικό και εργατικό ζήτημα στον ελληνικό κινηματογράφο») και στην Κατερίνη (2019, «Κινηματογραφική Παιδεία»).

  Η καταξίωση των Κινηματογραφικών Λεσχών και της Ομοσπονδίας τους, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καταδεικνύει την ποιότητα του κινηματογραφικού και πολιτιστικού έργου που προσφέρουν.
 • Σεμινάρια θεωρίας, ιστορίας, αισθητικής και τεχνικής του κινηματογράφου, Αφιερώματα, Συζητήσεις, Ειδικές εκδόσεις για θέματα και πρόσωπα του κινηματογράφου, Πρακτικά των Θεματικών Συνεδρίων της Ομοσπονδίας, οργάνωση Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης και Αρχείου για χρήση από τους ερευνητές και το κινηματογραφόφιλο κοινό.

  Το Αρχείο της Ομοσπονδίας συγκροτείται από τα εξής επιμέρους αρχεία:

  • Κριτικές ταινιών του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου. (Μοναδικό στην Ελλάδα Αρχείο με Κριτικές Ταινιών.)
  • Κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά.
  • Έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό των Κινηματογραφικών Λεσχών και της Ο.Κ.Λ.Ε.

  Το Αρχείο των Κινηματογραφικών Λεσχών και της Ο.Κ.Λ.Ε. είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα για τη μελέτη και την έρευνα της ιστορικής πορείας των Κινηματογραφικών Λεσχών και της Ομοσπονδίας τους τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

  Διαβάστε περισσότερα για το Αρχείο της ΟΚΛΕ
 • Ειδικά προγράμματα για τη διάδοση της έβδομης τέχνης στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την ανάπτυξη του ενδιαφέροντός τους για τον κινηματογράφο.

Σε πολλές πόλεις, όπου δεν υπάρχουν κινηματογραφικές αίθουσες, οι Κινηματογραφικές Λέσχες καλύπτουν την ανάγκη των κατοίκων για τον κινηματογράφο. Σε άλλες περιοχές, οι Λέσχες είναι εφοδιασμένες με φορητές μηχανές προβολής και διοργανώνουν κινηματογραφικές προβολές σε διάφορα χωριά και απομονωμένα νησιά, σε κλειστές αίθουσες τον χειμώνα και ανοιχτούς χώρους το καλοκαίρι.

Σε κάθε πόλη η Κινηματογραφική Λέσχη ως συλλογική οντότητα αμφισβητεί τον παθητικό ρόλο του θεατή απέναντι στον κινηματογράφο, τον ωθεί σε ενεργή συμμετοχή για τη διαμόρφωση του προγράμματος προβολών και των δραστηριοτήτων της Λέσχης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις διαλόγου με δημιουργούς και ιστορικούς και κριτικούς του κινηματογράφου.

Τον συντονισμό όλων αυτών των δραστηριοτήτων των Κινηματογραφικών Λεσχών επιτελεί ανελλιπώς από το 1983 η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ο μοναδικός μη επαγγελματικός δευτεροβάθμιος φορέας στον χώρο του πολιτισμού), μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (I.F.F.S.) από το 1994.