Ποιοι είμαστε

Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Αναλογίζομαι πόση και ποια η συμβολή της Ομοσπονδίας των Κινηματογραφικών Λεσχών στην πολιτιστική ζωή μας. Αναλογίζομαι πόσα και ποια με δένουν με αυτό το θεσμό και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν.
Πόσα τους οφείλουμε όλοι και πόσα οφείλουμε σε όλους για το έργο τους στην Ομοσπονδία.
Μελίνα Μερκούρη

Καβάλα 1993

Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.)

Για περισσότερα από 50 χρόνια, ο θεσμός των Κινηματογραφικών Λεσχών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός,  μια ενεργή κοινότητα φίλων του κινηματογράφου, εθελοντών, που σκοπό έχουν την προβολή της κινηματογραφικής τέχνης και την προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας, με ποικιλία δράσεων:

  • Προβολές επιλεγμένων ταινιών από τον ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο, ειδικές προβολές ταινιών από Κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας μας.
  • Ετήσια θεματικά συνέδρια με προβολές και αναλυτικές εισηγήσεις σχετικές με το θέμα του κάθε συνεδρίου και τιμητικά αφιερώματα σε πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου.
  • Σεμινάρια θεωρίας, ιστορίας, αισθητικής και τεχνικής του κινηματογράφου. αφιερώματα, συζητήσεις, εκδόσεις για ταινίες, θέματα και δημιουργούς του κινηματογράφου
  • Ειδικά προγράμματα για την διάδοση της έβδομης τέχνης στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος τους για τον κινηματογράφο. 

Σε κάθε πόλη η Κινηματογραφική Λέσχη ως συλλογική οντότητα αμφισβητεί τον παθητικό ρόλο του θεατή απέναντι στον κινηματογράφο, τον ωθεί σε ενεργή συμμετοχή για την διαμόρφωση του προγράμματος της  Λέσχης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις διαλόγου με δημιουργούς και κριτικούς του κινηματογράφου.

Τον συντονισμό όλων αυτών των δραστηριοτήτων των Κινηματογραφικών Λεσχών επιτελεί ανελλιπώς από το 1982 η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.) – ο μοναδικός δευτεροβάθμιος φορέας στο χώρο του πολιτισμού- μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (Ι.F.F.S.) από  το 1994