Λογότυπο Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Η ευχαριστήρια επιστολή προς την ΟΚΛΕ από  το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Προς: Τον Προέδρο και τα μέλη του Δ.Σ της ΟΚΛΕ

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αγαπητά μέλη,

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ. θα ήθελε να σας συγχαρεί για την συνολική διοργάνωση του Πανελλήνιου Συνεδρίου σας στο Αγρίνιο και το εξαιρετικό πρόγραμμα των συζητήσεων, των διαλέξεων, της αναγνώρισης και βράβευσης του έργου σημαντικών προσωπικοτήτων. Η ΟΚΛΕ είναι πάντα πρωτοπόρα και στηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό Κινηματογράφο και τους Έλληνες σκηνοθέτες. Επίσης θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την πρόσκληση της συμμετοχής μας και τη τιμητική εν συνεχεία βράβευση μας στο πρόγραμμα του φετινού σας συνέδριου σαν αναγνώριση της πεντηκονταετούς και πλέον προσφοράς της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Η συμμετοχή στο φετινό Συνέδριο της ΟΚΛΕ ήταν για εμάς εξαιρετική εμπειρία και ανυπομονούμε με ιδιαίτερη χαρά να συνεργαστούμε παραγωγικά εκ εκ νέου.

Με τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών
Ο Πρόεδρος
ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γενικός Γραμματέας
ΤΩΝΗΣ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗΣ

Η ευχαριστήρια επιστολή του ΔΣ της ΕΕΣ ήρθε ως συνέπεια της βράβευσης της από την ΟΚΛΕ στο 37ο Συνέδριο της: Αγρίνιο 14-16 Ιουνίου 2024

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του 37ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Αγρίνιο κατά το τριήμερο 14, 15 και 16 Ιουνίου 2024, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών βραβεύτηκε για την 50χρονη διαδρομή της και την προσφορά της στον ελληνικό πολιτισμό. Την οργάνωση του Συνεδρίου είχε η ΟΚΛΕ και η Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Αγρινίου, με την υποστήριξη του Δήμου Αγρινίου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΥΠ.ΠΟ. με την παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου και εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η τιμητική εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (1973-2023), με ομιλητή τον Πρόεδρο της Εταιρείας Χάρη Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός στην όλη διοργάνωση. Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Σ. εξήρε το ρόλο του σωματείου για τα 50 και πλέον χρόνια ζωής, τονίζοντας πως «…από το 1973 μέχρι σήμερα η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αγωνίζεται αδιάκοπα και με όχημα την κοινή δράση έχει πετύχει ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των Ελλήνων Σκηνοθετών». Αναφερόμενος στα ιδρυτικά, πρώτα μέλη του σωματείου στάθηκε πως «…με το κύρος του ονόματος τους, την εμπνευσμένη διοίκηση τους αλλά και τους υψηλούς στόχους που έθεσαν εξαρχής και πέτυχαν μέσα από τους διαρκείς αγώνες του σωματείου, ανέβασαν πολύ γρήγορα την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών στην υψηλότερη βαθμίδα συνδικαλιστικής συνέπειας και πολιτιστικής παρουσίας».

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου εκτέθηκαν στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Ελληνίς» μοναδικά αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Πλυτά (1915-2006), της πρώτης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας, μέρος από το αρχείο της που ανήκει στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Επίσης, προβλήθηκε στην «Ελληνίδα» ένα ψηφιοποιημένο σπάνιο ντοκουμέντο του 1987, από το αρχείο του σωματείου μας, της τότε εκπομπής «ΚΛΑΚΕΤΑ», με θέμα το μέλλον της ταινίας μικρού μήκους, μια προβολή που εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους συνέδρους.