ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΛΑΡΙΣΑ, 09-14/03/2020
Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, της οποίας ενεργό μέλος είναι η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας εδώ και σαράντα χρόνια, χαιρετίζει τη διοργάνωση του 6ου Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», που συνδιοργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Αξίζουν τα θερμά μας συγχαρητήρια οι άνθρωποι της Κινηματογραφικής Λέσχης, που με το ίδιο πάθος, αγάπη, μεράκι, επιμονή, γνώση και υπευθυνότητα συνεχίζουν για έκτη χρονιά να διοργανώνουν αυτή την πολυήμερη, πολύπλευρη και ουσιαστική εκδήλωση για τον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του.

Η καθιέρωση ενός θεσμού για τον ελληνικό κινηματογράφο που φέρει το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου – ενός δημιουργού που με το έργο του έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο – έχει ξεχωριστή σημασία και αξία, γιατί με την προβολή σημαντικών ταινιών Ελλήνων σκηνοθετών και την ανάπτυξη διαλόγου ανάμεσα στους δημιουργούς και το κοινό στηρίζει και προάγει τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Με τη «Γοητεία του απρόοπτου» ως κεντρικό θέμα, αυτή η εξαήμερη γιορτή της έβδομης τέχνης περιλαμβάνει και τη φετινή χρονιά ένα πλήθος προβολών, συζητήσεων, τιμητικών και άλλων εκδηλώσεων. Όπως κάθε χρόνο, ξεχωριστές είναι και φέτος οι τιμητικές εκδηλώσεις για σημαντικά πρόσωπα του κινηματογράφου, του θεάτρου και της μουσικής: τον σκηνοθέτη Τάσο Ψαρρά (κεντρική τιμητική εκδήλωση/προβολή τριών ταινιών του), τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Σταύρο Τσιώλη, που «έφυγε» τη χρονιά που μας πέρασε, τους ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου Αιμιλία Υψηλάντη και Βασίλη Κολοβό, τον Λάκη Λαζόπουλο, ηθοποιό και πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα και τον ηθοποιό, συνθέτη, στιχουργό και πρωταγωνιστή των ταινιών του Σταύρου Τσιώλη Αργύρη Μπακιρτζή. Ιδιαίτερη είναι η σημασία της εκδήλωσης για τη Μελίνα Μερκούρη, στο πλαίσιο του «Έτους Μελίνα Μερκούρη 2020», 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο 6ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» και καλή δύναμη στους αφοσιωμένους εμπνευστές και εργάτες του.

Δημήτρης Καλαντίδης
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
Ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου