Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 21-23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΚΛΕ

Σε φθινοπωρινή και βροχερή ατμόσφαιρα, αλλά με άκρως ερωτική διάθεση, υποδέχθηκε η Καλαμάτα τη φετινή διοργάνωση του 29ου ετήσιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.). Από την Παρασκευή το μεσημέρι, 21 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα, 23 Οκτωβρίου, τα μέλη από τις Κινηματογραφικές Λέσχες όλης της χώρας συναντήθηκαν στην Καλαμάτα συζητώντας για τον Έρωτα στον Κινηματογράφο, ένα από τα πιο πολυδιάστατα και πιο πολυκινηματογραφημένα θέματα.

Το απόγευμα της Παρασκευής και πριν την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, σύνεδροι και καλεσμένοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Γιάννη Σολδάτου Η Ευδοξία, ο Μίμης και τα κοράκια στο καφέ μπαρ «Μπουκαδούρα» με συντονιστή τον εκπαιδευτικό Μιχάλη Δημητρακόπουλο. Για το βιβλίο μίλησαν ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης, η συγγραφέας Ειρήνη Σταματοπούλου και η θεατρολόγος Δήμητρα Πετροπούλου, ενώ την εκδήλωση άνοιξαν ο Δημήτρης Καλαντίδης (Πρόεδρος Ο.Κ.Λ.Ε.), ο Ανδρέας Τύρος (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου [Π.Ε.Κ.Κ.]) και ο Νέστορας Πουλάκος (Εκδότης vakxikon.gr).

Το βράδυ, η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και η ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ καλωσόρισαν συνέδρους και προσκεκλημένους στο επιβλητικό Αμφιθέατρο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου με προσφωνήσεις και χαιρετισμούς από τους διοργανωτές. Επίσης, αναγνώσθηκε χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Ελένη Αλειφέρη.

Το κύριο μέρος της βραδιάς ήταν αφιερωμένο στα 40 χρόνια της Πανελληνίας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Ο πρόεδρος της Ο.Κ.Λ.Ε. Δημήτρης Καλαντίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Π.Ε.Κ.Κ. Ανδρέα Τύρο, που μαζί με το Γενικό Γραμματέα της Π.Ε.Κ.Κ. Νέστορα Πουλάκο μίλησαν για την ιστορία και τη σημασία της Ένωσης Κριτικών και ανακοίνωσαν τις τρεις καλύτερες ταινίες των τελευταίων 40 χρόνων σύμφωνα με τους Έλληνες κριτικούς κινηματογράφου: Ο θίασοςτου Θόδωρου Αγγελόπουλου, Γλυκιά συμμορία του Νίκου Νικολαΐδη και  Η φωτογραφία του Νίκου Παπατάκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, προβλήθηκε η ταινία Οι απέναντι του Γιώργου Πανουσόπουλου, που συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων ταινιών, σύμφωνα με την πιο πάνω ψηφοφορία.

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου που παρέθεσαν οι διοργανωτές προς τιμήν των συνέδρων.

29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το Σάββατο το πρωί παρουσιάστηκαν οι προγραμματισμένες εισηγήσεις με θέμα τον Έρωτα σε κάθε επίπεδο, από τον Ελληνικό ως τον Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Κινηματογράφο, από τον Μπουνιουέλ και τον Παρατζάνοφ ως τον Μπέργκμαν και τον Αντονιόνι, αλλά και με αναφορές και αναλύσεις στις ερωτικές παρεκκλίσεις και στις ομοφυλόφιλες ταυτότητες στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Οι Σταύρος Τσακίρης, Άννα Αφεντουλίδου, Ειρήνη Σταματοπούλου, Κώστας Καλημέρης, Ράνια Αντωνίου, Κωνσταντίνος Κυριακός, Βασίλης Βαφέας και Γιάννης Σολδάτος ανέπτυξαν τις απόψεις τους και συζήτησαν με το κοινό και τους συνέδρους, ενώ στο ενδιάμεσο προβλήθηκε ένα εικοσάλεπτο βίντεο «Ανθολογία από σημαντικές ερωτικές σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου».

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στον ίδιο χώρο του Αμφιθεάτρου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το διαδραστικό Εργαστήριο «Μαθαίνω τον εαυτό μου καλύτερα με ταινίες μικρού μήκους». Συντονιστής του εργαστηρίου ήταν ο εκπαιδευτικός – επιμορφωτής Θάνος Τσάπελης, πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Κω και το παρακολούθησαν πάνω από 30 άτομα.

Το βράδυ, μετά το μεσημεριανό διάλειμμα και την απογευματινή βόλτα στην πόλη, πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση του 29ου Συνεδρίου, η οποία ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στον Μεσσήνιο κινηματογραφιστή Σάκη Μανιάτη για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο και την τέχνη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας του Ε, Σταύρο! Ε, Μεχμέτ!, παραγωγής 1979, η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Λ.Ε. Δημήτρης Καλαντίδης του απένειμε τιμητική πλακέτα. Η ηθοποιός Δέσποινα Πάγκα προσφώνησε τον τιμώμενο κινηματογραφιστή, παραθέτοντας βιογραφικά του στοιχεία και διαβάζοντας δημοσιεύσεις του Τύπου για τα κινηματογραφικά του επιτεύγματα. Μετά την προσφώνηση, προβλήθηκε η πολύ τρυφερή και συγκινητική ταινία που δημιούργησε ο Σάκης Μανιάτης αποκλειστικά για το συνέδριο, όπου οι φίλοι και οι συνεργάτες του από το χώρο του κινηματογράφου μιλούν για τον ίδιο και για το έργο του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και τον τιμώμενο καλλιτέχνη.

Η βραδιά έκλεισε στο ζεστό περιβάλλον του μπαρ ρεστοράν BABA YAGA, όπου σύνεδροι, προσκεκλημένοι και διοργανωτές είχαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν πίνοντας ένα ποτό, ακούγοντας κινηματογραφικές μουσικές και «χαζεύοντας» σκηνές από το ανυπέρβλητο ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ!

Το πρωί της ηλιόλουστης Κυριακής οι σύνεδροι περιηγήθηκαν στην κινηματογραφική Καλαμάτα, καθώς και στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης με τη συντροφιά της ομάδας ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Πριν την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου μέχρι την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν προβολές και συζητήσεις με εμβληματικές ταινίες για τον Έρωτα, όπως Δάφνις και Χλόη και Μικρές Αφροδίτες, Αυγή και Ερωτική Επιθυμία. Επίσης, επιλέχθηκε ειδικά η προβολή της ταινίας Δεσμά αίματος στη μνήμη του Νίκου Παναγιωτόπουλου, που έφυγε στις αρχές του έτους, ενώ την τελευταία ημέρα των προσυνεδριακών εκδηλώσεων προβλήθηκε η ταινία Ο έρωτας του Οδυσσέα προς τιμή του σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος και βασικός εισηγητής του συνεδρίου.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και τη ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/FILMHOUSE, σε συνδιοργάνωση με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και τελούσε υπό την αιγίδα του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. Το παρακολούθησαν 100 σύνεδροι από όλες σχεδόν τις Κινηματογραφικές Λέσχες της Ελλάδας, 20 προσκεκλημένοι και πλήθος Καλαματιανών σινεφίλ.  

Η ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/FILMHOUSE είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012, η πρώτη της προβολή έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 2013 και όλη της η δραστηριότητα επαφίεται στο «μεράκι» των μελών της, οι οποίοι είναι: Βασίλης Παπαευσταθίου, Αναστασία (Τασούλα) Λιόκουρα, Αλέξης Χαρίτσης, Αντρέας Πετροπουλέας, Ευαγγελία Σέλκου, Αντώνης Κυριακόπουλος, Ηλίας Βαβίτσας, Αντώνης Σταυριανέας, Θοδωρής Μάλλωσης, Μιχάλης Λιόκουρας και Γιώργος Παπαδάκος