30 ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΛΕ – ΚΙΝΗΜΑτογραφικές Λέσχες
ΤΑ 30 ΓΟΝΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ 26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΙΝΗΜΑτογραφικές Λέσχες»
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, στις 7, 8 και 9 Ιουνίου 2013, το 26ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.), με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στη γενέθλια αυτή συνάντηση για τα 30 χρόνια της Ομοσπονδίας, περισσότερα από 200 άτομα ακροατήριο, αποτελούμενο από μέλη Κινηματογραφικών Λεσχών από όλη την Ελλάδα αλλά και γενικότερα ανθρώπους του κινηματογράφου, με ξεχωριστή την παρουσία του Νίκου Κούνδουρου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα με εισηγήσεις, συζητήσεις, προβολές, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις.
Κατά την επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων κ. Νέλλη Παπαχελά, ο πρόεδρος των Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας κ. Δημήτρης Καλαντίδης, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τζαβάρα. Ακολούθησε προβολή δύο βίντεο με θέμα την ταυτότητα και τη συλλογική δράση των Λεσχών-μελών της ΟΚΛΕ καθώς και τη γενικότερη σημαντική συνεισφορά τους στο θέμα της κινηματογραφικής παιδείας. Στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής πραγματοποιήθηκαν ακόμα τιμητικές εκδηλώσεις για διακεκριμένες προσωπικότητες του κινηματογραφικού χώρου και συγκεκριμένα: α. τον επίτιμο πρόεδρο της ΟΚΛΕ Μανόλη Σταυρακάκη, για την 25ετή συνεισφορά του οποίου στην Ομοσπονδία μίλησε ο σκηνοθέτης Τάκης Παπαγιανίδης, β. το συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιάννη Σολδάτο για την πολυσχιδή προσωπικότητα του οποίου μίλησαν η συγγραφέας και θεωρητικός κινηματογράφου Ειρήνη Σταματοπούλου καθώς και ο συγγραφέας και σεναριογράφος Στάθης Βαλούκος, γ. το σκηνοθέτη Σταύρο Τσιώλη για την πλούσια δράση του οποίου μίλησε με ιδιαίτερα ζεστό και αφηγηματικό τόνο ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης, δ. το σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη, το δάσκαλο και μαθητή, όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε η εμφανώς συγκινημένη σκηνοθέτις και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Κατερίνα Ευαγγελάκου και ε. το συνθέτη Νίκο Κυπουργό, για το ξεχωριστό ταλέντο του οποίου αλλά και την ιδιαίτερη προσφορά του στον κινηματογράφο μίλησε ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Ακολούθησε προβολή βίντεο με αποσπάσματα από ταινίες για τις οποίες έχει γράψει μουσική ο Νίκος Κυπουργός, ενώ η τελετή έληξε με την υπέροχη εκτέλεση αποσπασμάτων από την κινηματογραφική σουίτα του συνθέτη, από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών.
Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, του οποίου ως θέμα είχε επιλεγεί να είναι οι ίδιες οι «ΚΙΝΗΜΑτογραφικές Λέσχες», αναπτύχθηκαν μία σειρά εισηγήσεων κατά τις οποίες σκηνοθέτες, πανεπιστημιακοί, θεωρητικοί, ιστορικοί και κριτικοί του κινηματογράφου μίλησαν για την ιστορία, τη φυσιογνωμία και το ρόλο των Κινηματογραφικών Λεσχών στην Ελλάδα, τη σημαντική συμβολή τους στην κινηματογραφική παιδεία αλλά και για τους δεσμούς των Κινηματογραφικών Λεσχών με τους φορείς του κινηματογραφικού χώρου. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εισηγήσεις: “Κινηματογραφικές Λέσχες: Η γέννηση ενός θεσμού” (Στάθης Βαλούκος, συγγραφέας, σεναριογράφος), “Πρότυπη εισήγηση – συζήτηση σε προβολή Κινηματογραφικής Λέσχης” (Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου), “Η προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας μέσα από τις Κινηματογραφικές Λέσχες”(Νίνος Φενέκ Μικελίδης, κριτικός κινηματογράφου), “Κινηματογραφικές Λέσχες: θεμελιώδης κρίκος στη σχέση κινηματογράφου και κοινωνίας” (Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια , Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών), “Ετοιμάζοντας τους απαιτητικούς θεατές του αύριο” (Δημήτρης Σπύρου, σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους), “Εμπειρίες από τη διδασκαλία και τις πρακτικές του σινεμά σε Κινηματογραφικές Λέσχες στην Ελλάδα” (Γιάννης Χατζηγώγας, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου ΑΠΘ), “Γνωριμία των μαθητών με τον κινηματογράφο μέσα από τις Κινηματογραφικές Λέσχες” (Αθανάσιος Τσαπέλης, εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Κινηματογραφικής Λέσχης Κω), “Αξιοποίηση καινοτόμων δραστηριοτήτων στη δημιουργία ντοκιμαντέρ με την τεχνική της κινούμενης εικόνας (Σπύρος Σιάκας, Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, Εργαστηριακός Συνεργάτης Τμήματος Γραφιστικής, ΤΕΙ Αθήνας), “Δίκτυο Δημοτικών Κινηματογράφων και Κινηματογραφικές Λέσχες” (Τίνα Πισχιτζή, Προϊσταμένη Τμήματος Προβολής Κινηματογραφικών Ταινιών Εποπτείας και Ενίσχυσης Κινηματογραφικών Αιθουσών). Τέλος, σχετικά με τους δεσμούς των Κινηματογραφικών Λεσχών με φορείς του κινηματογραφικού χώρου μίλησαν ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γρηγόρης Καραντινάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Ανδρέας Τύρος, ο Υπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Νότης Φόρσος, ο Διευθυντής Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ Βασίλης Αλεξόπουλος καθώς και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας Σταύρος Ιωάννου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η πολύχρωμη και δυναμική παρουσίαση του προφίλ των Κινηματογραφικών Λεσχών από τα ίδια τα μέλη τους, με τον τίτλο “Οι Κινηματογραφικές Λέσχες σε πρώτο πλάνο”. Μέσα από τις ολιγόλεπτες αυτές παρεμβάσεις αναδείχθηκε ο χαρακτήρας των Κινηματογραφικών Λεσχών ως συλλογικές οντότητες που αμφισβητούν τον παθητικό ρόλο του θεατή απέναντι στον κινηματογράφο, ωθώντας τον σε ενεργή συμμετοχή ως προς τη διαμόρφωση του προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τις προϋποθέσεις διαλόγου με δημιουργούς και κριτικούς του κινηματογράφου.
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου είχε έναν εξαιρετικό επίλογο καθώς λίγο πριν το γεύμα που δόθηκε προς τιμή των προσκεκλημένων και των συνέδρων, παρουσιάστηκαν κάποια πολύ ενδιαφέροντα μουσικά θέματα από τον ιδιαίτερα ταλαντούχο συνθέτη Γιώργο Βαρσαμάκη, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Crescendo καθώς και τον κλαρινετίστα Κώστα Ιωαννίδη.
Κατά την τελευταία ημέρα οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν, να ξεναγηθούν και να απολαύσουν την Ακρόπολη και το Μουσείο Ακρόπολης.