ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΣΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Προς τις Κινηματογραφικές Λέσχες–μέλη της ΟΚΛΕ

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2014
Animation Σπύρος Σιάκας

Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη-εκπαιδευτικό Σπύρο Σιάκα, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνη Παπαδόπουλο και τις Κινηματογραφικές Λέσχες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας οργανώνει σειρά πολιτιστικών δράσεων με θέμα την γνωριμία των σινεφίλ με την τέχνη του animation και τη βιωματική προσέγγιση των εκφραστικών μέσων της.

Η έναρξη των δράσεων έγινε με την έκδοση από την ΟΚΛΕ του εκπαιδευτικού εγχειριδίου Eκφράσου με Αnimation και συνεχίζεται με τη διοργάνωση διήμερων πολιτιστικών δράσεων στις Κινηματογραφικές Λέσχες σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.


Το κάθε διήμερο περιλαμβάνει:

Πρώτη ημέρα

α. Παρουσίαση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου Εκφράσου με Animation. Το βιβλίο αυτό συνοδεύεται από CD με 4 εκπαιδευτικά πολυμέσα και αποτελεί μια εκδοτική προσπάθεια της ΟΚΛΕ με σκοπό την υποστήριξη των δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν. Αποτελεί το βασικό εγχειρίδιο στο οποίο παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο και αναλυτικές οδηγίες δημιουργίας μιας ταινίας animation από την ιδέα μέχρι το τελικό μοντάζ. Τα 3 ευρώ ανά βιβλίο (που αποτελεί το 30% επί των κερδών του), το κόστος του οποίου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον συγγραφέα, αποδίδονται στις Λέσχες.
β. Προβολή βραβευμένων ελληνικών ταινιών κινουμένων σχεδίων. Θα προβληθούν οι ταινίες:
• Το χωριό του Στέλιου Πολυχρονάκη (Βραβεία στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο Φεστιβάλ LIGF-Διεθνές Φεστιβάλ Animation του Λονδίνου, συμμετοχή στα διαγωνιστικά τμήματα πολλών διεθνών Φεστιβάλ),
• Star System του Σπύρου Σιάκα (Βραβείο στο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συμμετοχή στα διαγωνιστικά τμήματα πολλών διεθνών Φεστιβάλ),
• Τhe mirror stage του Σπύρου Σιάκα (Βραβείο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Βραβείο της παγκόσμιας ένωσης animation ASIFA, Βραβείο καλύτερου animation στο Φεστιβάλ Ταινιών Νάουσας, συμμετοχή στα διαγωνιστικά τμήματα πολλών διεθνών Φεστιβάλ),
• Μια πλατεία διηγείται. Ταινία που προέκυψε από παρόμοια εργαστήρια (Βραβείο στο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, Βραβείο Καλύτερου Animation στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, συμμετοχή στα διαγωνιστικά τμήματα πολλών διεθνών Φεστιβάλ),
• Πρόγραμμα διακριθέντων σπουδαστικών ταινιών animation.
O συγγραφέας Σπύρος Σιάκας θα είναι παρών για συζήτηση και υπογραφή του βιβλίου.


Δεύτερη ημέρα

α. Τρίωρο εργαστήριο animation για ενήλικες
Αρχικά θα τεθούν οι βασικές αρχές δημιουργίας σεναρίου. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες με βάση ένα συγκεκριμένο θέμα θα δημιουργήσουν το σενάριο παρουσίασης αυτού του θέματος. Το θέμα του κάθε σεναρίου θα επιλεγεί με βάση το κομβικό ερώτημα: «Κινηματογραφική Λέσχη; Γιατί; Τι προσφέρει;» Με βάση αυτό το ερώτημα οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν μια από τις πολλές διαστάσεις (εκπαιδευτική, πολιτιστική, ψυχαγωγική) προσφοράς της Κινηματογραφικής Λέσχης στην τοπική κοινωνία (για παράδειγμα: ανάπτυξη κινηματογραφικής παιδείας, αντίβαρο στην καταιγίδα ταινιών «σκουπιδιών» και σίριαλ «από το πανέρι» , διοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικές δράσεις κτλ.). Τελικά θα παρουσιάσουν αυτό που θα επιλέξουν μέσα από την εμψύχωση ενός άψυχου αντικειμένου που σχετίζεται με αυτό. Για παράδειγμα, ένα απόκομμα εισιτηρίου, μια μπομπίνα, μια κλακέτα, ένας φακός, μια κιθάρα μπορεί να είναι υποψήφιοι χαρακτήρες που θα αποκτήσουν ζωή με την τεχνική του animation και θα παρουσιάσουν τον συγκεκριμένο ρόλο της Κινηματογραφικής Λέσχης στην τοπική κοινωνία.

Αναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια:
  1. Θα δημιουργήσουν τα κείμενα (αφήγηση-μονόλογοι-διάλογοι).
  2. Θα αποφασίσουν τον χρόνο, τον τόπο και τους κεντρικούς ήρωες της ταινίας τους.
  3. Θα αποτυπώσουν το σενάριο τους σε φύλλα εργασίας «Σύνοψης» και «Εικονογράφησης Σεναρίου», τα οποία αντιστοιχούν στα αντίστοιχα κομβικά στάδια δημιουργίας μιας ταινίας animation. Τα έργα που θα προκύψουν από αυτό το στάδιο αποτελούν έργα τέχνης τα οποία μπορεί να εκτεθούν είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με τις ταινίες που θα προκύψουν από αυτά.
  4. Θα δημιουργήσουν τα σκηνικά (μακέτες) και τους ήρωες της ταινίας τους.
  5. Θα δραματοποιήσουν τα κείμενα και θα πραγματοποιήσουν τη λήψη των πλάνων κινούμενης εικόνας με βάση το εικονογραφημένο σενάριο.
    Το υλικό αυτού του εργαστηρίου θα αξιοποιηθεί στην δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το οποίο, με την σκηνοθετική επιμέλεια των Σπύρου Σιάκα και Αντώνη Παπαδόπουλου, θα αποτυπώνει την δημιουργική διαδικασία του εργαστηρίου. Όλα τα ντοκιμαντέρ από τα εργαστήρια στις Κινηματογραφικές Λέσχες θα προβληθούν από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε ειδική εκδήλωση μαζί με την παρουσίαση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου Εκφράσου με Animation. Επίσης, οι ταινίες animation που θα προκύψουν από τα εργαστήρια σε όλες τις Λέσχες θα συγκεντρωθούν σε ένα συλλεκτικό DVD το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί από την κάθε Λέσχη σε ποικίλες δραστηριότητες.
    Οι συμμετέχοντες, τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν οι ίδιοι με το τελικό μοντάζ των εργασιών τους, καθώς, ανάλογα με το ενδιαφέρον της κάθε Λέσχης και τον διαθέσιμο χρόνο, μπορεί στο μέλλον να προγραμματιστεί και εργαστήριο Β΄ επιπέδου με θέμα το μοντάζ.
    β. Τρίωρο εργαστήριο animation για παιδιά και νέους
    Σε αυτό το εργαστήριο ο ήρωας ενός από τα κόμικ του Σπύρου Σιάκα μας οδηγεί σε ένα παιχνίδι δημιουργίας ταινίας animation μέσα από μια αποστολή μεταμόρφωσης άψυχων αντικειμένων σε ζωντανά, για την επίλυση ενός προβλήματος του περιβάλλοντος μας.
    Στο τέλος του εργαστηρίου θα έχει δημιουργηθεί η ταινία χωρίς ανάγκη επιπλέον μοντάζ. Επίσης, όλα τα animation που θα προκύψουν θα προβληθούν από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και θα συγκεντρωθούν σε ένα συλλεκτικό DVD το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί από την κάθε Λέσχη σε ποικίλες δραστηριότητες.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
  1. Βιντεοπροβολέας – Ηχεία – DVD player ή Ηλεκτρονικός Υπολογιστής με DVD player για την προβολή των ταινιών.
  2. Προαιρετικά: φωτογραφικές μηχανές (μαζί με το καλώδιο μεταφοράς των φωτογραφιών στον υπολογιστή) για το εργαστήριο animation.
  3. Τραπέζια εργασίας για τα εργαστήρια (όχι για την παρουσίαση του βιβλίου και τις προβολές).
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Για την πρώτη ημέρα της παρουσίασης του βιβλίου και της προβολής των ταινιών δεν υπάρχει όριο.
30 συμμετέχοντες για κάθε εργαστήριο (με την προϋπόθεση να είναι ο χώρος επαρκής).
Σε περίπτωση περισσότερων συμμετοχών θα δημιουργηθούν περισσότερα του ενός τμήματα (μετά από συνεννόηση και επικοινωνία με τον Σπύρο Σιάκα).

Ο Σπύρος Σιάκας είναι καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας όπου διδάσκει animation (από το 2002 ως επιστημονικός συνεργάτης και από τον Ιούνιο του 2013 ως καθηγητής εφαρμογών). Είναι διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts/M.A.) στο Animation στο Surrey Institute of Arts and Design, University College, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.,. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης και animator στη δημιουργία εκπαιδευτικών ταινιών και πολυμεσικού υλικού για παιδιά και ενήλικες. Οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει έχουν συμμετάσχει και έχουν αποσπάσει βραβεία, μεταξύ των οποίων και η διάκριση της παγκόσμιας ένωσης animation για την ταινία του The Mirror Stage, σε φεστιβάλ ταινιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Από το 1989 διετέλεσε υπεύθυνος προγράμματος στο Διεθνές και Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και από το 1999 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ίδιου Φεστιβάλ. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Κρατική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου του Κιέβου. Σκηνοθέτησε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ, πολλές από τις οποίες έχουν διακριθεί σε Διεθνή Φεστιβάλ, ενώ βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Δίδαξε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο ΑΠΘ, στη Σχολή Κινηματογράφου «Λυκούργος Σταυράκος» και στο ΙΕΚ «Ακμή». Διετέλεσε Σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι επίσης μέλος της επιτροπής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.