ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΩΣ ΝΤΕΚΟΡ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
ΤΡΙΚΑΛΑ, 12-14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015
Με γεύση Τρικάλων η φετινή διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.), καθώς η Κινηματογραφική Λέσχη της θεσσαλικής πόλης συγκέντρωσε τα φώτα των Λεσχών όλης της χώρα για τρεις ημέρες.
Από το απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιουνίου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 14 Ιουνίου, τα μέλη των Λεσχών όλης της χώρας βρέθηκαν στα Τρίκαλα, συζητώντας για το ελληνικό τοπίο ως ντεκόρ στον κινηματογράφο, αλλά και μετέχοντας στις δράσεις που είχαν προγραμματιστεί.
Το απόγευμα της Παρασκευής και πριν την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, έγινε προβολή της ταινίας του αείμνηστου Τρικαλινού σκηνοθέτη Βασίλη Κονταξή, Σακαφλιάς, σε πρόλογο του Δημήτρη Τσιγάρα, ερευνητή του μύθου Σακαφλιά, με παρουσίαση από τον Γραμματέα της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων, κ. Θανάση Μιχαλάκη. Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Τρικκαίων κ. Βασιλένα Μητσιάδη απένειμε τιμητική πλακέτα στον γιο του Βασίλη Κονταξή, Αλέξανδρο, σε μια συγκινητική στιγμή για την ιστορία των εραστών και πρωτοπόρων της έβδομης τέχνης στον τόπο μας. Κάτι που κυριάρχησε και στο αφιέρωμα στον μείζονα κινηματογραφάνθρωπο της Λάρισας Μπαρμπή Βοζαλή, του οποίου το χαμόγελο και οι συνήθεις αστειεύσεις του ζωντάνεψαν με το όμορφο βίντεο του Νίκου Θεοδοσίου και με τη συγκινητική μνημόνευση στιγμών της πορείας του από τον Θωμά Μουκούλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας.
Η ομορφιά του Μύλου Ματσόπουλου, τόπος πραγματοποίησης του συνεδρίου, συνδυάστηκε με την προβολή της εμβληματικής ταινίας του Αντώνη Κόκκινου Τέλος εποχής, στην οποία διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο τιμώμενος στο συνέδριο Σταύρος Χασάπης. Μετά την προβολή «στο θερινό το σινεμά», ακολούθησε δεξίωση προς τιμή των συνέδρων – προσφορά χορηγού – και πρώτη ευκαιρία γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στους συνέδρους.
Την επόμενη ημέρα, άρχισαν οι εργασίες του συνεδρίου, με τις προγραμματισμένες εισηγήσεις. Πλην της κ. Στέλλας Κυβέλου, η οποία τελικώς δεν κατόρθωσε να παραβρεθεί, οι ανακοινώσεις έγιναν για το θέμα της φωτογραφίας, του ντεκόρ, της εικόνας εν γένει στο τοπίο, με βάση ταινίες ελληνικές: Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Στέφανος Νταλάσης, Σάκης Μανιάτης, Δήμος Αβδελιώδης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Ιουλία Μέρμηγκα, Βασίλης Λουλές ανέπτυξαν τις απόψεις τους, με τους συνέδρους να παρακολουθούν και να συζητούν για όσα αναφέρονταν.
Ενδιάμεσα προβλήθηκε το επεισόδιο Δήμος Αβδελιώδης – Εικόνες του παραδείσου (σκηνοθεσία: Δώρα Μασκλαβάνου, 2009) της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Τοπία της σιωπής», ενώ ήταν δυνατή, στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων – όπου διεξήχθη το συνέδριο – η προβολή σκηνών που αποτύπωναν όσα υποστηρίζονταν στις ανακοινώσεις των εισηγητών. Εξάλλου, η συγκεκριμένη αίθουσα-κόσμημα, έργο του νυν Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ως αντιδημάρχου προ δεκαετίας, απέσπασε τα θετικά σχόλια όλων. Ο ίδιος, στη έναρξη του συνεδρίου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της πόλης των Τρικάλων να επεκτείνεται συνεχώς και στον πολιτιστικό τομέα. Ενώ, επίσης στην έναρξη, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Μπουτίνας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνολικής προβολής της ιστορίας του κινηματογράφου στον νομό Τρικάλων. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ο.Κ.Λ.Ε. κ. Δημήτρης Καλαντίδης απένειμε πλακέτα στους δύο πολιτικούς για τη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση του συνεδρίου.
Μετά τη γενική συνέλευση των μελών των Κινηματογραφικών Λεσχών, το μεσημέρι του Σαββάτου, και τη μικρή ανάπαυλα, ακολούθησε ξενάγηση σε τμήμα της πόλης των Τρικάλων (Ασκληπιός, Ασκληπιείο, Βαρούσι, μανάβικα, κεντρική πλατεία, πλατεία Ρήγα Φεραίου, ιστορία Άρη Βελουχιώτη, ιστορία 5 ΕΠΟΝιτών) από τον εθελοντή κ. Κώστα Μιχαλάκη, φιλόλογο-ιστορικό.
Μετά τον απογευματινό καφέ και την ξεκούραση, άρχισε το μέρος των τιμητικών βραβεύσεων. Δύο εξαίρετοι και άκρως σημαντικοί άνθρωποι του ελληνικού κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης Θανάσης Ρεντζής και ο διευθυντής φωτογραφίας Σταύρος Χασάπης, τιμήθηκαν για την ουσιαστική, σημαντική, ανυπέρβλητη προσφορά τους στον κινηματογράφο. Για τον πρώτο μίλησαν οι Αντώνης Κόκκινος, σκηνοθέτης και Σάκης Μανιάτης, σκηνοθέτης – διευθυντής φωτογραφίας και για τον δεύτερο οι Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας – σκηνοθέτης και Νίκος Τσαγκαράκης, κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου. Οι τιμητικές πλακέτες συνόδευσαν τους συνέδρους στον θερινό κινηματογράφο και πάλι, όπου προβλήθηκαν οι ταινίες Ο φωτογράφος των Τρικάλων (2005) του Βασίλη Κοσμόπουλου και Σιωπηλές μηχανές (1998) του Θανάση Ρεντζή.
Ακολούθησε δείπνο στην ταβέρνα «Μεζεδοκαμώματα», με τη συντροφιά της ορχήστρας από την «Κληματαριά», σε ήχους ρεμπέτικους – έμβλημα και αυτό των Τρικάλων.
Το πρωί της Κυριακής, οι ξεναγήσεις συνεχίστηκαν στην Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου, στα όμορφα Μετέωρα. Εκτός από τις φωτογραφικές αποδράσεις στο έξοχο τοπίο, μια άλλη ομάδα πραγματοποίησε πεζοπορία σε τμήμα των ορεινών όγκων της περιοχής, με όλους να συναντώνται στο νεοδημιουργηθέν Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών της Καλαμπάκας.
Η φετινή διοργάνωση, το 28ο Συνέδριο της Ο.Κ.Λ.Ε., είχε αρχίσει νωρίτερα στα Τρίκαλα, με προβολές στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τρικαλινού Κινηματογράφου και τη διοργάνωση του 3ου U Made It Festival.
Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου ενεργοποιήθηκε μεγάλη ομάδα εθελοντών, που συνέδραμαν τη διοργάνωσή του, όπως για παράδειγμα, την ύπαρξη πωλητηρίου και προβολής ενημερωτικών φυλλαδίων.
Στην αίθουσα Θεατρικών Εργαστηρίων του Μύλου Ματσόπουλου, μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Τρικάλων εξέθεσαν δημιουργίες τους στην έκθεση με τον γενικό τίτλο «ΦωΤοΠία», εμπνευσμένη από το θέμα του συνεδρίου.
Το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων:
Πρόεδρος: Μαρία Χαρίση
Αντιπρόεδρος: Βασιλένα Μητσιάδη
Γ. Γραμματέας: Θανάσης Μιχαλάκης
Ταμίας: Άννα Παλαιοδήμου
Μέλη: Βασίλης Τατσιόπουλος, Δέσποινα Μητσιάδη
Σας ευχαριστούμε όλους!
Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις προβολές και εκδηλώσεις