ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
ΛΑΡΙΣΑ, 25-27 ΜΑΪΟΥ 2018
Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε το 31ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας με θέμα «Το αγροτικό και εργατικό ζήτημα στον Ελληνικό Κινηματογράφο». Συνδιοργανωτές ο Δήμος Λαρισαίων και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών. Το συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Από τη Δευτέρα 21 Μαΐου ως την Πέμπτη 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι προσυνεδριακές προβολές. Προβλήθηκαν οι ταινίες Δι’ ασήμαντον αφορμήν του Τάσου Ψαρρά, Λάβετε θέσεις και Αρκεί να φαίνονται ωραία του Θόδωρου Μαραγκού, Είδαν τα μάτια μας γιορτές του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, Τα Λαυρεωτικά από την εκπομπή της ΕΡΤ «Η Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο σε σκηνοθεσία Γιώργου Νταούλη και το Το βαρύ… πεπόνι του Παύλου Τάσιου.
Την Παρασκευή το απόγευμα, αμέσως μετά την άφιξη των συνέδρων στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και ξενάγηση από τη Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Εφορίας Λάρισας κα Σταυρούλα Σδρόλια, με θέμα: «Οι απαρχές της γεωργίας».
Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 25 Μαΐου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαρισαίων με ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Τα τραγούδια γράφουν ιστορία» από τους μουσικούς Σπύρο Καβαλλιεράτο, Βαγγέλη Τσιαπλέ και Αλέξανδρο Τσιωνά και προβολή της μικρού μήκους ταινίας Δεν είναι απλά μια κουκίδα στον χάρτη – Αυτή είναι η Λάρισα της Νάνσυς Σπετσιώτη, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διεκδίκησης της Λάρισας ως «Υποψήφια Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», ενώ παράλληλα, στο φουαγιέ του χώρου του Συνεδρίου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με έργα του Τάκη Τλούπα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων, ο Πάνος Σάπκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, ο Δημήτρης Καλαντίδης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και ο Θάνος Μουκούλης, Γραμματέας Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, ο οποίος μίλησε για τα 43 χρόνια παρουσίας της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας. Διαβάστηκε ο χαιρετισμός της Λυδίας Κονιόρδου, Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τιμήθηκαν η Λαρισαία σκηνοθέτις Νάνσυ Σπετσιώτη, της οποίας προβλήθηκαν οι ταινίες μικρού μήκους Σ’ ένα συνοριακό σταθμό και Τζαφάρ, και η Τούλα Σκληρού για τις πέντε δεκαετίες προσφοράς της στην Κινηματογραφική Λέσχη του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφεύς» Λευκάδας. Για την Τούλα Σκληρού μίλησε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ, συγγραφέας, σκηνοθέτης. Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας Μνήμες του Νίκου Καβουκίδη, την οποία προλόγισε η ΙΩΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΥ, Ιστορικός κινηματογράφου, Δρ, Διδάσκουσα Τμήματος Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν οι εισηγήσεις του συνεδρίου, από τις οποίες βγήκαν γόνιμα συμπεράσματα για την προβολή του αγροτικού και εργατικού κινήματος μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο.
Αναλυτικά οι εισηγήσεις ήταν οι εξής:
ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΛΟΥΚΟΣ, Συγγραφέας – Σεναριογράφος: «Η εικόνα του αγρότη στον ελληνικό κινηματογράφο»
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΜΙΩΝΗΣ, Ιστορικός κινηματογράφου, Υπεύθυνος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ: «Όπου έχει δούλους κι αδικία είναι πόλεμος: Ταξικότητα και ανταρσία στον Αστραπόγιαννο του Νίκου Τζίμα»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ, Κριτικός κινηματογράφου: «Δι’ ασήμαντον αφορμήν, αρχέτυπο και διαχρονικό»
ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ, Σκηνοθέτης: «Από τη σπορά των ονείρων στον καρπό των εικόνων»
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΗ, Θεωρητικός και Κριτικός κινηματογράφου: «Εργασία και απασχόληση στο ελληνικό σινεμά των καιρό των μνημονίων»
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πάτρας: «Σιωπές και υπαινιγμοί όσον αφορά τη θεματική προσέγγιση σε ζητήματα όπως το αγροτικό και εργατικό στη διαχρονική πορεία του μεταπολεμικού ελληνικού κινηματογράφου»
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ, Ηθοποιός, Θεατρολόγος, Πρόεδρος Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας: «Όψεις της εργατικής τάξης: Οι υπηρέτριες στον ελληνικό κινηματογράφο»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης: «Ιερή πόρνη»
Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε περιήγηση των συνέδρων στα αξιοθέατα της Λάρισας με ξενάγηση από τη Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Εφορίας Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια.
Το συνέδριο έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου με την τιμητική εκδήλωση για τον κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη για τα 63 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του στον ελληνικό κινηματογράφο (1955-2018), με ομιλητές τους ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Σκηνοθέτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, την ΙΩΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΥ, Ιστορικό κινηματογράφου, Δρ, Διδάσκουσα Τμήματος Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, τον ΣΤΑΘΗ ΒΑΛΟΥΚΟ, Συγγραφέα – Σεναριογράφο και τον ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΛΔΑΤΟ, Συγγραφέα, Σκηνοθέτη. Προβλήθηκε η ταινία Νίκος Καβουκίδης – 1955-2015: Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων.
Την Κυριακή 27 Μαΐου οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το ιστορικό χωριό Κιλελέρ, όπου και κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Αγρότη, στη μνήμη των πεσόντων της εξέγερσης στο Κιλελέρ. Ακολούθησε ημερήσια εκδρομή στο Μεταξοχώρι Αγιάς και στον Αγιόκαμπο.
Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις προβολές και εκδηλώσεις